Ontdek het Tuschinski Theater

De authentieke sfeer van het Tuschinski theater is nu nóg beter in zaal 2 en 3 te voelen dankzij de nieuwe decors. Ook wordt de filmbelevenis naar een hoger niveau getild door de luxe nieuwe stoelen en tweezitsbankjes. Dat betekent dus meer kwaliteit. Daarom zullen ook onze prijzen wijzigen. Voor de vernieuwde zalen betalen reguliere bezoekers voortaan 14,-. Voor Pathé Unlimited abonnees zal een toeslag van 3,- gelden. Het bezoek van Pathé Unlimited Gold abonnees blijft toeslagvrij.

Historie in een nieuw jasje

Op 28 oktober 1921 werd Tuschinski voor het eerst geopend. Het Tuschinski Theater is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong en werd gebouwd in verschillende stijlen. De pers die bij de opening aanwezig was, was zeer onder de indruk van het pand. Het Tuschinski Theater is al jaren hét decor voor belangrijke evenementen en bijzondere filmpremières.

Vernieuwde zaal 2 en 3

Op vrijdag 18 juli 1941 brak er brand uit in het theater. Twee zalen brandden geheel uit en alle originele schilderingen van kunstenaar Pieter den Besten gingen verloren. Nu de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog ver in het verleden liggen, wordt er hard gewerkt om Pathé Tuschinski terug te brengen naar de iconische oorspronkelijke stijl. De kunstwerken in zaal 2 en 3 zijn onder handen genomen door kunstenares Liesbeth Stinissen. Zij reconstrueerde in zaal 2 de originele ‘La Gaîte’ zaal. Op basis van slechts enkele oude zwart/wit foto’s heeft ze de wandschilderingen in zaal 2 teruggebracht in de stijl van Pieter den Besten.

Voor zaal 3 heeft Liesbeth een compleet nieuw ontwerp gemaakt. Als uitgangspunt is gekozen voor de paradijsvogel. Hoe uiteenlopend de stijlen van alle schilders in Tuschinski ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een paradijsvogel in hun decoratiewerk opgenomen. Alle vogels zijn verschillend en representeren de rijkdom van de kunstenaars die de originele decoraties in Tuschinski hebben gemaakt. De vernieuwde zaal 3 stelt een verzameling van deze vogels ten toon. Architect Kees Doornenbal, gespecialiseerd in renovaties van monumenten, heeft de reconstructie in het theater gerealiseerd.
[image]
 

Neem een tour door het Tuschinski theater

U kunt nu een kijkje nemen in hét filmtheater van Nederland! Tijdens de rondleiding hoort u hoe Abraham Tuschinski dit filmpaleis heeft gebouwd in 1921 en wat er zich sinds dien heeft afgespeeld. U komt op plekken waar de cast van bekende nationale en internationale films hun film in Première zag gaan. Deze rondleiding mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Amsterdam en is een leuke activiteit voor u de film induikt.

Klik hier om een tour te boeken.
Please click here to read information about our tour in English.
 

Audiotour door Pathé Tuschinski

Wanneer Dagelijks tussen 09:30 en 11:30 (onder voorbehoud van evenementen)
Duur 45 minuten
Prijs 10 euro p.p. inclusief een kop koffie of thee
Taal Engels en Nederland

Rondleiding met gids

Het is ook mogelijk de rondleiding onder begeleiding van een gids te doen. Dit is geschikt voor schoolklassen, bedrijfsuitjes en familiedagen.

Wanneer Op aanvraag voor groepen met minimaal 15 deelnemers of € 150,- voor kleinere gezelschappen. Start voor 11:00 i.v.m. de dagelijkse filmprogammering.
Duur 90 minuten
Prijs 10 euro p.p. inclusief een kop koffie of thee
Taal Engels en Nederlands
 

FOTO'S VAN DE VERNIEUWDE ZALEN (ZAAL 2 EN 3)

6 stills