ONTDEK THEATER TUSCHINSKI

 

FOTO'S VAN DE VERNIEUWDE ZALEN

EEN DIGITALE TOUR DOOR HET MOOISTE THEATER VAN DE WERELD

 
 
 

EEN TOUR DOOR DE MOOISTE BIOSCOOP TER WERELD


Audiotour door Pathé Tuschinski

In 2021 is Pathé Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Iedereen kan nu zelf een kijkje nemen in dit prachtige filmtheater. Deze rondleiding mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Amsterdam en is een leuke activiteit voor u de film induikt.
 
Wanneer Dagelijks tussen 09:30 en 10:30 (onder voorbehoud van evenementen)
Duur 45 minuten
Taal Engels en Nederland


BOEK EEN AUDIOTOUR

Rondleiding met gids

Het is ook mogelijk de rondleiding onder begeleiding van een gids te doen. Dit is geschikt voor schoolklassen, bedrijfsuitjes en familiedagen.

Wanneer Op aanvraag (via: rondleidingen.tuschinski@pathe.nl) voor groepen met minimaal 15 deelnemers of € 150,- voor kleinere gezelschappen. Start voor 11:00 i.v.m. de dagelijkse filmprogammering.
Duur 90 minuten
Prijs 10 euro p.p.
Taal Engels en Nederlands
 

HISTORIE IN EEN NIEUW JASJE

Op 28 oktober 1921 werd Tuschinski voor het eerst geopend. Theater Tuschinski is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong en werd gebouwd in verschillende stijlen. De pers die bij de opening aanwezig was, was zeer onder de indruk van het pand. Theater Tuschinski is al jaren hét decor voor belangrijke evenementen en bijzondere filmpremières.

Het verhaal achter zaal 2 en 3 

Op vrijdag 18 juli 1941 brak er brand uit in het theater. Twee zalen brandden geheel uit en alle originele schilderingen van kunstenaar Pieter den Besten gingen verloren. Nu de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog ver in het verleden liggen, wordt er hard gewerkt om Pathé Tuschinski terug te brengen naar de iconische oorspronkelijke stijl. De kunstwerken in zaal 2 en 3 zijn onder handen genomen door kunstenares Liesbeth Stinissen. Zij reconstrueerde in zaal 2 de originele ‘La Gaîte’ zaal. Op basis van slechts enkele oude zwart/wit foto’s heeft ze de wandschilderingen in zaal 2 teruggebracht in de stijl van Pieter den Besten.

Voor zaal 3 heeft Liesbeth een compleet nieuw ontwerp gemaakt. Als uitgangspunt is gekozen voor de paradijsvogel. Hoe uiteenlopend de stijlen van alle schilders in Tuschinski ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een paradijsvogel in hun decoratiewerk opgenomen. Alle vogels zijn verschillend en representeren de rijkdom van de kunstenaars die de originele decoraties in Tuschinski hebben gemaakt. De vernieuwde zaal 3 stelt een verzameling van deze vogels ten toon. Architect Kees Doornenbal, gespecialiseerd in renovaties van monumenten, heeft de reconstructie in het theater gerealiseerd.