EARCATCH & SUBCATCH BIJ PATHÉ

TOEGANKELIJKHEID VOOR BEZOEKERS MET VISUELE OF AUDITIEVE BEPERKING: SUBCATCH EN EARCATCH

Wij vinden het belangrijk dat iedereen van film kan genieten in onze bioscopen. Daarom werken wij samen met de gratis apps Subcatch en Earcatch zodat bezoekers met een visuele of auditieve beperking ook bij Pathé terecht kunnen voor de mooiste films. Veel bezoekers die de apps gebruiken zijn blij met deze service. Alhoewel Subcatch en Earcatch in samenwerking met panels van meer dan 100 personen zijn ontwikkeld, weten we dat ze nog niet voor iedereen de juiste oplossing bieden. Daarom zijn we in contact met Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Voor bezoekers met een auditieve beperking: Subcatch (Ondertiteling doven/slechthorenden)

De Subcatch app bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen deze kunnen volgen. Het bijzondere van de technologie van deze app is dat de gebruiker de film of documentaire bij elke vertoning in elke bioscoop of filmtheater kan gebruiken via een smartphone of tablet. Zowel de app als de ondertiteling is gratis beschikbaar voor de gebruiker.

Hoe werkt het?

Voorafgaand aan de film kun je de Subcatch app downloaden. Subcatch biedt met toepassing van nieuwe technologie een effectieve oplossing voor het aanbieden van ondertiteling in de bioscoop via smartphone of tablet. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt. Per film staat aangegeven of Subcatch mogelijk is doormiddel van het kenmerk Ondertiteling doven/slechthorenden.

Meer informatie

Voor bezoekers met een visuele beperking: Earcatch (Audiodescriptie blinden/slechtzienden)

De Earcatch app bevat audiodescriptie voor een groot aantal films. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Dankzij Earcatch is het audiodescriptie-aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker. Audiodescriptie is de techniek die onder meer film en televisie toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het geluid van de film wordt aangevuld met een extra geluidsspoor. Tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een voice-over visuele elementen uit de film zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.
 

Hoe werkt het?

Doormiddel van de Earcatch app kun je van tevoren het audiodescriptiebestand van de film naar keuze downloaden op je smartphone of tablet. Wanneer de film begint, start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies synchroon met elkaar lopen. De gebruiker luistert via een koptelefoon of oortje naar de audiodescriptie.  Per film staat aangegeven of Earcatch mogelijk is doormiddel van het kenmerk Audiodescriptie blinden/slechtzienden​.
 

Meer informatie

Beide apps zijn zo ingericht en vormgegeven dat zij geen overlast bezorgen voor de overige filmbezoekers.