AIRBORNE EDE & ARNHEM

 

Pathé organiseert in september de Airborne filmmaand

Om de bijzondere gebeurtenissen rondom de Slag om Arnhem/Operatie Market Garden te beseffen én te beleven draaien we geselecteerde films in dit thema.

Gratis film kijken voor scholieren

Groepen 7 en 8 uit het PO kunnen met hun klas in deze maand (gratis) de films bekijken bij Pathé Ede of Pathé Arnhem. De films zijn zorgvuldig geselecteerd en passen binnen de educatieve kaders die relatie hebben tot Airborne en vrijheid. Bij elke film is er een keuze uit een basis of plus lespakket, verderop worden deze pakketten verder toeglicht. Op deze manier worden de scholieren maximaal betrokken om de gebeurtenissen te doen beseffen. Opgeven kan via ede@pathe.nl of arnhem@pathe.nl. Graag vragen wij je om de volgende vragen via de mail door te geven:

  • Welke bioscoop heeft je voorkeur: Pathé Arnhem of Pathé Ede?

  • Naam school

  • Gegevens contactpersoon (naam, e-mailadres en telefoonnummer)

  • Groep(en) aantal leerlingen

  • Welk pakket kies je: het basis of plus lespakket?

  • Welke film kies je uit de drie films onderaan deze pagina?

De lespakketten

  • Pathé Basis: Dit pakket bestaat uit een voorbereidende les op school over verwachtingen, een filmbezoek aan Pathé Ede en een afsluitende les op school. Bij de afsluitende les staat creëren en regio Ede in de Tweede Wereldoorlog centraal.

  • Pathé Plus: Dit pakket biedt, naast de onderdelen van het basispakket, een extra activiteit voor de leerlingen, begeleidt door Pathédocenten. Aansluitend op het filmbezoek nemen de leerlingen een kijkje bij de tentoonstelling over Airborne Ede, in de foyer van Pathé. Door middel van een actieve werkvorm ontdekken leerlingen wat het betekent om keuzes te maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door middel van een keuzetest komen leerlingen voor verschillende dilemma’s te staan. Daarnaast ervaren leerlingen door middel van een VR-bril hoe het zou zijn geweest als ze de keuze zouden hebben gemaakt om deel te nemen aan operatie Market Garden en boven de Ginkelse Heide uit het vliegtuig zouden springen.

Pathé Arnhem en Pathé Ede zijn al enkele jaren actief als ambassadeur van de Airborne Regio, vanuit maatschappelijk oogpunt is het beleven van deze belangrijke periode gezien enorm belangrijk.
 

Meer over het lespakket

Waar is Anne Frank

Verleden en heden komen op indrukwekkende wijze geanimeerd tot leven. Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie zij haar dagboekbrieven schreef, is op mysterieuze wijze tot leven gekomen in het Achterhuis. Kitty vraagt zich af waar Anne is, neemt het dagboek mee en gaat op onderzoek uit.
Verbijsterd ontdekt Kitty dat Anne overal en nergens is. In dit Europa, dat worstelt met nieuwe uitdagingen, vindt Kitty een manier om de boodschap van Anne opnieuw betekenis te geven. 'Waar is Anne Frank' is hartverwarmend en confronterend tegelijk.
[image]

Oorlogswinter

Het is de ijskoude winter van 1944-1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. De veertienjarige Michiel kan niet kan wachten tot hij iets kan betekenen voor het verzet. Als zijn buurjongen hem vraagt een brief te bezorgen in verband met een overval op het munitiedepot is het eindelijk zo ver. Wanneer de overval wordt verraden moet Michiel uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen.
[image]

Oorlogsgeheimen

1943, Zuid Limburg. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB.
Dan komt Maartje, een meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keuze drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen zijn vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.
[image]

De Airborne filmmaand beleef je bij