Met school naar Fataal

Jongeren komen relatief veel in aanraking met zinloos geweld: het is voor hen helaas nog altijd een actueel thema.
De 19-jarige regisseur Jesse Bleekemolen maakte Fataal; een nieuwe Nederlandse film over de rampzalige gevolgen hiervan. Met deze film wil hij zinloos geweld meer onder de aandacht brengen.

Leerlingen van middelbare scholen kunnen met korting naar de film. Daarnaast is voor hen de Fataal Schooltour beschikbaar: een lesmodule met onder andere Q&A. We werken hiervoor exclusief samen met JSB Producties om scherpe prijzen voor scholen te kunnen bieden.

Lesmodule

In samenwerking met de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld, MOED en het Lieveheersbeestje ontwikkelden JSB Producties op basis van de film de lesmodule. Binnen de module zijn er indrukwekkende Q&A’s beschikbaar met ouders van zowel slachtoffers als dader.

Voorstelling boeken

De Fataal schoolvoorstellingen zijn te boeken voor zowel het VMBO,PO,MBO en het HBO onderwijs. De verschillende pakketten worden per school individueel afgestemd op het niveau, leerjaar en het aantal leerlingen.

Meer informatie of een voorstelling boeken?
Neem dan contact op via school@pathe.nl

Over de film

Milan en Sophie zijn in de bloei van hun leven. Milans droom komt uit wanneer hij een danceclub opent. Maar wanneer hij slachtoffer wordt van zinloos geweld en te horen krijgt dat hij nooit meer zal kunnen lopen, valt zijn droom in duigen. Zijn wereld stort in maar langzaam dringt bij Milan het besef door dat ook de mensen die dicht bij hem staan een nachtmerrie doormaken.

Nieuwe gastsprekers

Jan Kloppenburg (de vader van Joes Kloppenburg) en Yiannis Zafiris delen tijdens de schoolvoorstellingen hun heftige en indringende verhaal. Joes Kloppenburg (26) werd op 17 augustus 1996 zwaar mishandeld, nadat hij het opnam voor o.a. Yiannis Zafiris. Joes probeerde met de bekende woorden: “Kappen Nou!” de daders te stoppen, maar moest dit met de dood bekopen. Drieëntwintig jaar na het incident bracht ‘Met School Naar Fataal’ Jan en Yiannis samen voor hun eerste ontmoeting. Met behulp van beeldmateriaal van de ontmoeting spreekt Yiannis tijdens de schoolvoorstellingen over zijn ervaring, de gevolgen van het incident en hoe zijn leven er nu uit ziet. Wat als Yiannis niet was opgekomen voor de zwerver, had Joes dan nog geleefd? 
 
Naast de nieuwe gastsprekers, heeft ook Halt zich verbonden aan de campagne ‘Met School Naar Fataal’. Kadija en Romy, werkzaam bij Halt, spreken dagelijks met jongeren die over grenzen heen zijn gegaan. Hierbij kan gedacht worden aan lichte mishandeling, het vernielen van spullen of agressie tegen hulpverleners. De jonge daders overzien zelden de gevolgen van hun impulsieve gedrag. Met de voorlichting door Halt tijdens de schoolvoorstellingen worden de gevolgen voor de dader bespreekbaar gemaakt. Daarnaast komen ook de verschillend vormen van (zinloos) geweld en wat getuigen het beste kunnen doen aan bod.